Sáfrány

(Crocus sativus): már az ókori Egyiptomban is a jómód szimbólumaként, mint gyógyszert, illatszert, fűszert és ruhaszínezőt használták Indiában afrodiziákumként tartották számon, jelenleg elsősorban a déli országokban termesztik, Görögország, Spanyolország, Marokkó vidékén. Elsősorban a virág bibéjét hasznosítják (a fűszerhez), a virágot leszedik, és a bibéket kicsípik, majd szárítják. Az  így nyert drog két centiméter hosszú, sötét barnásvörös színű, szaga aromás, íze kesernyés. Napjaink legdrágább fűszere, épp emiatt a leggyakrabban hamisított  anyagok egyike. Használata különös odafigyelést igényel, mert például a sáfrány drogjából már 20mg elfogyasztása is mérgezési  tüneteket okoz! Protokrocint, krocint, illóolajat (szafranol, cineol, pinén), alfa-, béta-, gamma-karotint, xantofillt, likopint, zeaxantint, zsírosolajat tartalmaz. Gyakran alkalmazott emésztésjavító, nyugtató hatású szerként is ismert.