(Juniperus communis): évszázadok óta ismert, Európa hegyvidékein vadon előforduló, a ciprusfélék családjába tartozó, örökzöld, 2-4m magas kétlaki cserje vagy fa. Általában termését hasznosítják, de levelei és kérgüktől megtisztított ágai is kedvelt alapanyagok. lllóolajat, invertcukrot, juniper és flavonglikozidát, gyantát, cseranyagot, pektint, C-vitamint tartalmaz. Vizelethajtó, étvágyjavító, emésztést serkentő, vese-és epekőoldó hatásai a legismertebbek, de gyakran alkalmazzák reumás és légzőszervi megbetegedések (inhaláláshoz is) esetén, valamint fertőtlenítő hatása miatt húgyúti problémák kezelésénél is. Konyhai fűszerként is megállja a helyét (főleg hús és halételek ízesítéséhez), fürdősók, bedörzsölő szerek, fürdőolajak állandó alapanyaga.