Archive

Összesen 75 bejegyzés

Aroma

az illat görög eredetű neve. Az aroma tulajdonképpen “éterikus” (illó)olaj. Az aromatizálás az anyagok illatosítását jelenti pl. gyógyszerek, kozmetikumok, ételek. De ezen a néven hívjuk azokat az anyagokat is, melyek segítségével a készítmények kívánt illata elérhető. Az ipar szinte minden területén alkalmazzák az aroma anyagokat.

Aszpartam

két aminosavból, aszparaginsavból és fenilalaninból álló dipeptid. Édes ízű, ezért mesterséges édesítőszerként is használják. Az egészséges emberi szervezetben aminosavakra bomlik. Az aspartam és az aspartam tartalmú élelmiszerek egészségre gyakorolt hatása erősen vitatott. Egyes kutatási eredmények azt igazolták, hogy használata veszélytelen az emberi szervezetre, mások ennek ellenkezőjét igazolták. A fenilketonuriában (PKU) szenvedő betegek nem fogyaszthatják.

Tovább olvasás

BHT

(butil-hidroxi-toluol) E321 néven a kozmetikai és az élelmiszeriparban egyaránt alkalmazott, antioxidáns hatású tartósító adalékanyag. Mivel egyes rákfajták kialakulását elősegíti, számos országban betiltották.

Cetyl palmitate

szintetikus bálnavelő, (vissza)zsírosító hatása miatt segédanyagként alkalmazzák krémek, kenőcsök, tusfürdők, szappanok, egyéb kozmetikai szerek gyártása során.

Citral

erős citromillatú, halványsárga folyadék, növényi illóolajokban fordul elő, mint egyik legértékesebb összetevőjük. Többek között az A-vitamin gyártásának alapanyaga, valamint talán a leggyakoribb illatanyag.

Citromsav

a citromsav szinte minden növényben (és számos állati szövetben is) megtalálható. Legnagyobb mennyiségben persze a citromfélékben, a citrom, narancs ennek köszönheti savanyú ízét. Már több mint 100 éve használják különböző ételek és italok adalékanyagaként. A citromsav szerepet játszik a zsírok, fehérjék és szénhidrátok szén-dioxiddá és vízzé történő lebontásában.

Cseranyag

(cserzőanyagok): a növényvilágban széleskörűen elterjedt bonyolult szerkezetű vegyületek (a nyers állati bőrt át tudják alakítani: megcserzik), melyeknek jellegzetes tulajdonsága, hogy a fehérjéket kicsapják, és a nyálkahártya felületén vékony védőréteget képezve (a gyógyászatban pontosan ezt a tulajdonságukat hasznosítják) csökkentik a gyulladást, a váladékozást és a hajszáleres vérzések erősségét. Hatásos szereknek bizonyultak

Tovább olvasás