Aroma

az illat görög eredetű neve. Az aroma tulajdonképpen “éterikus” (illó)olaj. Az aromatizálás az anyagok illatosítását jelenti pl. gyógyszerek, kozmetikumok, ételek. De ezen a néven hívjuk azokat az anyagokat is, melyek segítségével a készítmények kívánt illata elérhető. Az ipar szinte minden területén alkalmazzák az aroma anyagokat.

Aszpartam

két aminosavból, aszparaginsavból és fenilalaninból álló dipeptid. Édes ízű, ezért mesterséges édesítőszerként is használják. Az egészséges emberi szervezetben aminosavakra bomlik. Az aspartam és az aspartam tartalmú élelmiszerek egészségre gyakorolt hatása erősen vitatott. Egyes kutatási eredmények azt igazolták, hogy használata veszélytelen az emberi szervezetre, mások ennek ellenkezőjét igazolták. A fenilketonuriában (PKU) szenvedő betegek nem fogyaszthatják. A többi egészséges ember napi […]