Kalcium glycerophosphat

az élelmiszer és a gyógyszeriparban gyakran használt dúsítóanyag (a kalcium dúsításához).

Kalcium laktát

tulajdonképpen a tejsav kalcium-sója, amely minden élő sejtben előfordul. Azonban a tejsavval ellentétben a mikroorganizmusok elleni hatása nem mondható jelentősnek. Elsősorban savanyító anyag, de pl. az étrend-kiegészítőkben ásványi anyag dúsítására is alkalmazzák.

Kalcium sztearát

emulgeálószer (segédanyag, amely az emulzió állandóságát növeli, és jellegét befolyásolja), csomósadást gátló anyag, segítségével lehetővé válik az egymással nem elegyedő folyadékok keveredése.

Kalcium-gluconat

az élelmiszeriparban gyakran használt tartósító, savanyító adalékanyag.

Kálium szorbát

E202, természetes tartósítószer, nagyobb mennyiségben főleg a vörös áfonyában található meg. A szervezetre veszélytelen, teljesen lebomlik.

Kálium-nitrát

az élelmiszeriparban gyakran alkalmazott tartósító illetve térfogatnövelő adalékanyag.

Konyhasó

a legalapvetőbb és legjobban ismert ízesítő anyag. A normál konyhasó (kősó) napjainkban már többnyire finomított formában kapható. Ez azt jelenti, hogy keresztülmegy egy tisztítási folyamaton, az így kapott nátrium-klorid a tulajdonképpeni konyhasó. Az élelmiszeriparban a megfelelő állag és az eltarthatósági idő miatt ehhez további adalékokat is adnak, különböző tartósító-és segédszerek formájában. A modern konyhaművészetben gyakran […]

Kumarin

természetes növényi aroma. Legnagyobb mennyiségben a fahéjban található. Az élelmiszeripar kedvelt adalékanyaga.