Archive

Összesen 17 bejegyzés

Aszkorbinsav

C-vitamin, az egyik legismertebb vitamin. Nélkülözhetetlen pl. a kötőszövetek, a csontszövet, a fogak képződéséhez, a sebgyógyuláshoz, és számos más anyagcsere-folyamathoz, pl. többek között a vas felszívódásához.

Béta-karotin

az A-vitamin elővitaminja, ami azt jelenti, hogy a szervezet – szükségleteinek megfelelően – maga állítja elő belőle az A-vitamint a májban. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, és az egyik legfontosabb gyökfogó az E- és C-vitamin mellett. Külön figyelmet érdemel a rák megelőzésében betöltött szerepe miatt. Hatása azon alapul, hogy a rákkeltő

Tovább olvasás

Biotin

egyes fehérjékhez (enzimekhez) kapcsolódva a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjében vesz részt. Főbb forrásai: hal, tej, húsfélék, tojássárgája, élesztő. Hiánya csak akkor jöhet létre, ha túl sok nyers vagy lágy tojást fogyaszt valaki, mert a nyers tojásfehérje egyik alkotórészével olyan komplexet képez, amely felszívódásra alkalmatlan. A biotinhiány tünetei: bőrgyulladás, izomfájdalom,

Tovább olvasás

Folsav

A korai 1940-es években egy eddig ismeretlen, érdekes anyagot fedeztek fel a kutatók a spenót levelében. Folsav néven vált ismertté, ami a latin levél szóból (folium) származik. Ma folsav néven a szintetikus formát értjük, míg folát néven hivatkozunk azokra a vegyületekre, amik a természetben fellelhetők. A minap Gyógyszerészeti Intézet lelkes

Tovább olvasás

Lutein

a karotinoidok közé tartozó vegyület, amely legnagyobb mennyiségben a zöld leveles (spenót, káposzta) és sárga színű zöldségekben (répa, sütőtök) fordul elő, de szinte az összes zöldségben található kisebb-nagyobb részben. Más anyagokkal együtt gátolja, illetve megakadályozza a szem idő előtti öregedését, segít elnyelni és semlegesíteni a nap káros, ibolyántúli sugarait, valamint

Tovább olvasás

Mandarin

(Citrus reticulata vagy Citrus nobilis): Délkelet-Ázsiában és Laoszban őshonos fa, gyümölcse népszerű csemege. Maga a termés pogácsa alakú, édes és illatos. Az eredeti mandarinban sok mag található, azonban az utóbbi időben nemesítettek mag nélküli fajtákat is. C-vitamin és béta­ karotin  tartalma rendkívül magas, baktériumölő, emésztést segítő hatásai ismertek. A C-vitamin

Tovább olvasás

Méz

az egyik legértékesebb táplálékfajta, s egyben az egyik legjobb energiaforrás. Méhek állítják elő, azonban igazi méznek csak a mézelő méhek által készítettek nevezhetők. Közel 80 százalékban szőlő-és gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet, valamint elenyésző százalékban sacharase-t tartalmaz.  Vértisztító hatása miatt vitalizálja, frissíti  a szervezetet, segít leküzdeni a fáradtságot és a különböző 

Tovább olvasás

Mogyoró

(Coryllus  avellana): Európában és Kis-Ázsiában őshonos növény. Nagy mennyiségű élelmi  rostot, és az egyik legtöbb rezet tartalmazó élelmiszer. Ezenkívül számos fontos vitamin található  benne: B1-, B2-, C-, H-, E-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig káliumot  és kalciumot tartalmaz. Gyógyászati célokra elsősorban levelét használják, izzasztó, vizelethajtó hatású. Alkalmazzák toroköblítőként is.