Mandarin

(Citrus reticulata vagy Citrus nobilis): Délkelet-Ázsiában és Laoszban őshonos fa, gyümölcse népszerű csemege. Maga a termés pogácsa alakú, édes és illatos. Az eredeti mandarinban sok mag található, azonban az utóbbi időben nemesítettek mag nélküli fajtákat is. C-vitamin és béta­ karotin  tartalma rendkívül magas, baktériumölő, emésztést segítő hatásai ismertek. A C-vitamin révén meghűlés esetén jótékony hatású. […]

Méz

az egyik legértékesebb táplálékfajta, s egyben az egyik legjobb energiaforrás. Méhek állítják elő, azonban igazi méznek csak a mézelő méhek által készítettek nevezhetők. Közel 80 százalékban szőlő-és gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet, valamint elenyésző százalékban sacharase-t tartalmaz.  Vértisztító hatása miatt vitalizálja, frissíti  a szervezetet, segít leküzdeni a fáradtságot és a különböző    betegségeket. Meghűlés, influenza, nátha, […]

Mogyoró

(Coryllus  avellana): Európában és Kis-Ázsiában őshonos növény. Nagy mennyiségű élelmi  rostot, és az egyik legtöbb rezet tartalmazó élelmiszer. Ezenkívül számos fontos vitamin található  benne: B1-, B2-, C-, H-, E-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig káliumot  és kalciumot tartalmaz. Gyógyászati célokra elsősorban levelét használják, izzasztó, vizelethajtó hatású. Alkalmazzák toroköblítőként is.