Béta-karotin

az A-vitamin elővitaminja, ami azt jelenti, hogy a szervezet – szükségleteinek megfelelően – maga állítja elő belőle az A-vitamint a májban. Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, és az egyik legfontosabb gyökfogó az E- és C-vitamin mellett. Külön figyelmet érdemel a rák megelőzésében betöltött szerepe miatt. Hatása azon alapul, hogy a rákkeltő tulajdonságú anyagcsereterméket, vagy a külvilágból […]

Biotin

egyes fehérjékhez (enzimekhez) kapcsolódva a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjében vesz részt. Főbb forrásai: hal, tej, húsfélék, tojássárgája, élesztő. Hiánya csak akkor jöhet létre, ha túl sok nyers vagy lágy tojást fogyaszt valaki, mert a nyers tojásfehérje egyik alkotórészével olyan komplexet képez, amely felszívódásra alkalmatlan. A biotinhiány tünetei: bőrgyulladás, izomfájdalom, kimerültség, hajhullás, korai őszülés.