Inozitol

Tags:

A b-vitaminok „nem hivatalos” tagja az inozitol. Ennek ellenére olykor b8-vitamin néven is emlegetik. Ez az ellentmondás abból adódik, hogy manapság csak olyan vegyületet lehet vitaminnak hívni, amit a szervezet nem képes előállítani – márpedig az inozitol ilyen szempontból nem nevezhető esszenciális tápanyagnak.

Fontossága azonban megkérdőjelezhetetlen és rendszeres fogyasztása is javasolt, mivel fontos feladatokat tölt be a szervezetben. Építőeleme minden sejtünk külső falának – a sejtmembránnak. Megfigyelések és vizsgálatok igazolták, hogy különböző eredetű májbetegségek esetén előnyösen hat. Ennek oka, hogy lipotróp anyag, ami azt jelenti, hogy gátolja a különféle zsírok lerakódását a szervezetben, különösen a májban. Cukorbetegség esetén jó hatással van az ingadozó vércukorszintre. Enyhén hangulatjavító, és nyugtató hatású, enyhíti a szorongást és bizonyos esetekben csökkenti a magas vérnyomást.

Hiánybetegség és tünetei

Nincs ismert hiánytünete és nem ismert az elégtelen fogyasztásából származó betegség sem. Pozitív élettani hatásai miatt javasolt csupán a fogyasztása.

Inozitol étrendi forrásból

Az érett narancs és a grapefruit tartalmazza legnagyobb mennyiségben. 400-500mg inozitol van egy pohár grapefruit lében. Általánosan elmondható, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök a legjobb inozitol források. Ezt követi a bab (45-50mg/100g) és a diófélék. B-komplex vitamin étrendkiegészítők általában 25-50mg inozitolt tartalmaznak napi adagonként.

Használata – májbetegség

Táplálkozási szakértők széles körben alkalmazzák, mint lipotróp anyagot különféle májbetegség kezelésében. A kezelések hatékonyságát azonban a mai napig nem vizsgálták és nem publikáltak ezzel kapcsolatos eredményeket.

Használata – depresszió és pánikbetegség

Egy hónapon át 28 depresszióban szenvedő betegnek adtak inozitolt napi 12 gramm mennyiségben vagy placebót. Az inozitolt kapó csoport jelentős javulást mutatott a Hamilton depresszió skálán egy hónap elteltével – hasonlót, mint az antidepresszánst szedők – de minden kellemetlen mellékhatás nélkül.

Azonos nagyságú adagokkal kezeltek egy másik vizsgálatban 21 pánikbetegséggel küzdő beteget (agorafóbiával vagy anélkül) négy héten keresztül. A placebo csoporthoz képest az inozitolt szedők jelentős javulást mutattak a pánikrohamok gyakoriságában. A kutatók az összegzésben megállapítják, hogy az inozitol, mint számos más mikrotápanyag előnyösen befolyásolja a pánikbetegek állapotát a korábban alkalmazott gyógyszerek mellékhatásai nélkül.

Használata – cukorbetegség

Ígéretes az inozitol használata a cukorbetegség hatására kialakuló neuropátia – mint az alapbetegség következménye – kezelésében. A régóta tartó diabétesz egyik leggyakoribb következménye a diabéteszes neuropátia. Ez nem más, mint a cukorbetegség hatására kialakuló idegi, idegrendszeri károsodás elnevezése. A cukor-anyagcsere betegség következtében az inozitol hiánya lép fel, ami hosszabb távon károsítja az idegsejtek membránját. Az inozitol étrendi pótlása lassíthatja a cukorbetegség károsító hatását az idegsejtekre.

Adagolása

A javasolt napi beviteli értéke 100-500 milligramm általános májtámogatás céljából, vagy megelőzésképpen. Depresszió vagy pánikbetegség esetén 12 gramm naponta 1 hónapon át, majd csökkenő adagok egészen a normál napi beviteli értékig. Cukorbetegség esetén napi 1-2 gramm elegendő az idegsejt károsodás lassítása érdekében.

Biztonság

Az inozitol szedésével kapcsolatban nincs ismert káros mellékhatás vagy potenciális veszély még extrém nagy mennyiségek esetén sem. Egyes beszámolók szerint étvágytalanságot okoz és – főként az első adagok alkalmával – émelygést, ami később enyhül vagy elmúlik pár nap szedés után.