Archive: Vitamin Biblia

Clorella alga a B12 vitamin hiány megszüntetésére

Mivel a B12-vitamin elégséges mennyiségben csak az állatoktól származó élelmiszerekben fordul elő, a vegetáriánusok és különösen a vegánok körében gyakori ennek az alapvető vitaminnak a hiánya. A közelmúltban végeztek egy vizsgálatot annak igazolására vagy cáfolatára, hogy a chlorella hozzájárulhat-e a B12-vitamin hiányának csökkentéséhez vegetáriánusok és vegánok körében.

Niacin és triptofán

Általában az a nézet terjed el a diétázók (értsd: fogyókúrázók) körében, hogy ha nem esznek vagy csak keveset, akkor vitaminra sincs szükségük. Bár számos vitamin esetében igazolódott, hogy hiányuk éppen megakadályozza a fogyást, a niacin (B3-vitamin) esetében ez még érdekesebben alakul. A niacinhoz, amit B3-vitamin néven is ismerünk, nem csak az elfogyasztott ételekből juthatunk, de […]

Folsav – egészséges újszülöttek, egészséges szív

Popeye a hős tengerész spenótot evett minden alkalommal amikor erős akart lenni. Miért pont spenótot, mikor annyi más zöldségből választhatott volna? Miért nem káposztát vagy salátát? Túl azon, hogy nem rímelt volna a film betétdalával, nincs egyetlen más zöldség ami annyi folsavat tartalmazna adagonként mint a spenót vagy a brokkoli. Márpedig az erős izmok fenntartásához […]

Kakukkfű

A mezei kakukkfű Európa száraz részein őshonos, bár ritkább mint a közönséges kakukkfű, amit széles körben termesztenek. Felfedezhető az Alpok hegyein, fennsíkon, völgyekben, sziklákon, sivár, száraz illetve nedves, agyagos talajon is. Megtalálható régi köves, elhagyatott mezőkön és kiszáradt gyepes tisztásokon. Angliában főként a pusztákban és hegyvidékekben található meg, de művelt kertekben is gyakran megjelenik. Francis […]

Inozitol

A b-vitaminok „nem hivatalos” tagja az inozitol. Ennek ellenére olykor b8-vitamin néven is emlegetik. Ez az ellentmondás abból adódik, hogy manapság csak olyan vegyületet lehet vitaminnak hívni, amit a szervezet nem képes előállítani – márpedig az inozitol ilyen szempontból nem nevezhető esszenciális tápanyagnak. Fontossága azonban megkérdőjelezhetetlen és rendszeres fogyasztása is javasolt, mivel fontos feladatokat tölt be a […]

B-vitaminok csökkentik az ösztrogén szintet

Amennyiben természetes megoldást keres annak érdekében, hogy alacsonyabban tartsa az ösztrogén szintjét – és ezzel csökkentse az endometriózis vissza-vissza térő epizódjait, próbálja megemelni a napi b-komplex vitamin bevitelét. A májunk felelős azért, hogy lebontsa és eltávolítsa a vérből a felesleges ösztrogént. A b-vitaminoknak fontos szerepük van az ösztrogénszint szabályozásában mivel hozzájárulnak az egészséges májfunkciókhoz. 1940 […]

D-vitamin diabétesz ellenes hatása

A vér magasabb d-vitamin szintje csökkentheti a cukorbetegség kialakulását egy friss Spanyolországi vizsgálat szerint. Ez a friss eredmény pontosan illeszkedik azon tudományos vizsgálatok közé, ami igazolta a d-vitamin anti-diabetikus hatását. Persze a vizsgálat nem volt szörnyen tudományos. Kerítettek 1226 embert (961 élte túl a 10 évet ameddig a vizsgálat tartott) és  folyamatosan mérték a vérük […]

Vas szerepe a csontritkulásban

Hosszú évtizedeken át az erős csontok egyet jelentettek a kalcium fogyasztással. Pár éve már elfogadott, hogy az aránytalan kalcium bevitelnek több a kára, mint a haszna és minden magára valamit is adó kalcium készítmény tartalmaz némi magnéziumot és d-vitamint és k-vitamint, hogy miközben a csontjainkért aggódunk, ne tegyük tönkre az érrendszerünket vagy a szívünket.

B6-vitamin – véd a szívbetegségtől

Mivel továbbra is világszerte millióknak az életét keserítik meg a szív- és érrendszeri betegségek, pedig folyamatos tudományos bizonyítékok kerülnek elő, melyekből kiderül, hogy viszonylag egyszerű táplálkozással és életmódváltással megelőzhetőek lennének. Előzetes vizsgálatok kimutatták, hogy az alacsony B6-vitamin szint kiváltó oka lehet a gyulladásos betegségeknek, szív- és érrendszeri betegségeknek, gyulladásos bélbetegségeknek, cukorbetegségnek, és az új kutatások […]

Szótár

A-Á Alangfű:(lmperata Cylindrica): a kozmetikai iparban gyakran alkalmazott gyógynövény, melynek gyökeréből vonják ki értékes hatóanyagát. Az alangfű kiegyensúlyozó hatással van a a sejtek sóháztartására, beszívja és eltárolja a vizet a hámrétegben, amit hosszú távon képes ott is tartani, így hidratálva azt. Alcohol denat.: denaturált szesz (alkohol), oldószerként alkalmazzák Alga: az algákat egyesek a világ legnagyobb […]