Lecithin

számos élelmiszerben megtalálható gyakori anyag, természetes forrása a foszfátoknak, B vitaminokban is gazdag. Az emberi szervezet minden sejtjének szüksége van lecithinre. Az élelmiszer-, a kozmetikai- és a gyógyszeripar egyaránt gyakran alkalmazza (többnyire szójából előállítva) elsősorban emulgeáló-, stabilizáló-szerként, valamint az antioxidánsokra gyakorolt szinergista hatása miatt.

Lestyán

(Levisticum officinale): Délnyugat-Ázsiában őshonos növény, ma már több helyen is termesztik, elsősorban fűszerként ismert. Levelét, gyökerét hasznosítják. Illóolajat, fellandrént, pinént, furokumarinokat, savakat tartalmaz. Az egyik legjobb vizelethajtó, vesekő és -homok megelőzésére, emésztési problémák, menstruációs zavarok, valamint köhögés és ödémák esetén eredményesen alkalmazható. Az élelmiszer- és a gyógyszeripar gyakori alapanyaga.

Levendula

(Lavandula angustifolia): a Földközi-tenger vidékéről származó gyógynövény, virágait hasznosítják, melyből értékes illóolaj nyerhető. Linailil-acetátot, linaloolt, cseranyagokat, (rozmaringsav), flavonoidokat, hidroxi-kumarinokat tartalmaz. Idegkimerültség, nyugtalanság, alvászavarok, migrén esetén, idegi eredetű gyomor- és bélpanaszok, epeproblémák kialakulásánál alkalmazható. Nyugtató hatása az illóolaj használatakor is tökéletesen érvényesül. Reumás fájdalmak, keringési zavarok kezelésekor fürdőolajként használják, csíraölő hatása miatt remek toroköblögető szer. Kedvelt kozmetikai […]